Google Maps reitit ja puheohjaus

Käytättekö Google Maps -sovellusta työssänne. Joko olette huomanneet “uudet” ominaisuudet mobiilissa? Tässä muutama vinkki. 

Google Maps -sovelluksella pystyy nykyään saamaan ajo-ohjeet moneen eri kohteeseen. Voitte lisätä korkeintaan yhdeksän pysähdystä oman sijaintinne lisäksi. Monessa tapauksessa tämä riittää, sillä yleensä osa kohteista on jo tuttuja kuljettajalle. Varsinaista ajojärjestelyä tällä ei siis korvata, mutta kuljettajalle tämä voi olla näppärä apuri.

Jos olette ottaneet “Ok Google” -ominaisuuden käyttöön, pystytte lisäämään pysähdyksiä myös ajon aikana navigointitilassa ilman käsiä. Sanomalla “Ok Google” ohjelma aktivoituu, minkä jälkeen uuden kohteen lisääminen tapahtuu esimerkiksi sanomalla firman nimi tai osoite, esimerkiksi “Ok Google Tietorahti Oy”. Jos ominaisuus ei toimi painatte mikrofonin kuvaa oikeassa ylälaidassa ja sanotte firman nimen tai osoitteen. Kaikkia kohteita Google Maps ei kuitenkaan tunnista. Näissä tapauksissa olen lisännyt kohteen sovelluksen valikosta anna palautetta -kohdasta. Tämä auttaa muita jatkossa löytämään perille.

Kannattaa ottaa huomioon myös, että reitti ei aina ole optimaalinen. Käytössä olen huomannut, että kannattaa aina aloittaa kaukaisimmasta kohteesta ja sanoa lähimmät viimeiseksi. Tällöin ajojärjestys automaattisesti parempaan järjestykseen. Ajojärjestyksen näkee navigointitilassa painamalla oikeassa alakulmassa olevaa tuplanuolta. Jos ajojärjestys on kuitenkin väärä, voitte poistua navigointitilasta reittiohjeet-valikkoon painamalla rastia vasemmassa alakulmassa.

Koska ajojärjestys ei aina ole optimaalinen johtuen esimerkiksi aikaikkunoista, voitte järjestellä pysähdykset itselle sopivaan järjestykseen. Tämä tapahtuu reittiohjeet-valikossa. Kohteiden edellä olevasta kirjaimesta sekä kolmesta vaakaviivasta voi vetää kohteet oikeaan järjestykseen. Näette muutosten vaikutukset välittömästi kokonaisajassa. Tämä auttaa reitin suunnittelussa.

Raskaassa liikenteessä kannattaa huomioida, että Google:n kartat eivät ota huomioon paino-, korkeus- ja pituusrajoitteita reittiä valitessa. Näihin tarpeisiin on tarjolla muita ratkaisuja.

Tässä vain muutama esimerkki mihin Google Maps -sovellusta voi käyttää. Voitte kommentoida oliko ominaisuudet tuttuja, mitä hyviä toiminnallisuuksia te olette löytäneet tai jos haluatte kuulla lisää.